Tük Fizik Derneği Ödül Duyurusu

Anasayfa  >  Blog
Tük Fizik Derneği Ödül Duyurusu

Tük Fizik Derneği Ödül Duyurusu

2023 YILI TÜRK FİZİK DERNEĞİ ÖDÜLLERİNE BAŞVURULAR BAŞLAMIŞTIR

TÜRK FİZİK DERNEĞİ'NDEN DUYURULUR

2023 YILI TÜRK FİZİK DERNEĞİ ÖDÜLLERİNE BAŞVURULAR BAŞLAMIŞTIR.
BAŞVURULARINIZI BEKLİYORUZ.
BAŞVURULAR 15 HAZİRAN 2023 TARİHİNDE SONA ERECEKTİR.

2023 YILI TÜRK FİZİK DERNEĞİ ÖDÜLLERİ

1-    2008 yılında baslamak üzere, her yıl, bilimsel araştırmaları ile öne çıkmış, gençleri desteklemiş ve ülkemiz fizik bilimine önemli katkı ve hizmet vermiş saygın fizikçilerimize verilecek Ödülün ismi; 2023 YILI TÜRK FİZİK DERNEĞİ ONUR ÖDÜLÜ''dür. Türk Fizik Derneği Onur Ödülü'ne, Türk Fizik Derneği Yönetim, Denetleme ve Onur Kurulu Üyeleri ve Üniversitelerimizin Fizik Bölüm Başkanları aday gösterebileceklerdir. Ödülü kazanana, Türk Fizik Derneği tarafından plaket ve ödül belgesi verilecektir.

 

2-    2008 yılından başlamak üzere, her yıl, fizik bilimine hizmet vermiş Prof. Dr. Engin ARIK anısına ödül verme kararı almıştır. Prof. Dr. Engin ARIK, fiziğin ve özellikle yüksek enerji fiziğinin ülkemizde gelişmesi için savaşmış, genç fizikçiler için bir yol gösterici olmuştur. Prof. Dr. Engin ARIK adına verilecek Ödülün ismi; 2023 YILI TÜRK FİZİK DERNEĞİ PROF. DR. ENGİN ARIK BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ'dür. Her yıl Prof. Dr. Engin ARIK adına ailesi tarafından verilecek ödül miktarı 2000 USD'dir. Prof. Dr. Engin ARIK anısına oluşturulan ödül, eğitim ve araştırmaları ile öne çıkmış, 35 yaş üzerindeki fizikçiler için öngörülmektedir. Ödüle, ilgili Fakülte Dekanlıkları ya da Fizik Bölüm Başkanlıkları aday gösterebilir. Ayrıca, adaylar ödüle kendileri de başvurabilirler.

 

3-    2004 yılından beri, geleneksel olarak her yıl verilen, yaşamı boyunca özellikle gençleri desteklemiş, onları bilimsel çalışmalara özendirmiş olan Prof. Dr. Sevket ERK adına verilen Ödülün ismi; 2023 YILI TÜRK FİZİK DERNEĞİ PROF. DR. ŞEVKET ERK GENC BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ'dür. Her yıl Prof. Dr. Şevket Erk adına ailesi tarafından verilecek ödül miktarı 1000 USD'dir. Prof. Dr. Şevket ERK anısına oluşturulan ödül, eğitim ve araştırmaları ile öne çıkmış, 35 yaşını aşmamış genç fizikçiler için öngörülmektedir.

 

4-    2012 yılından başlayarak, fizik biliminin tanıtılmasına ve sevdirilmesine, bilim ve teknoloji alanında toplumda farkındalık yaratılmasına katkı yapanlar arasından bir kişiye verilecek ödülün ismi; TÜRK FİZİK DERNEĞİ ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ'dür.

·2019 yılında alınan bir kararla, yazılı ve görsel basında halkımızın bilime olan ilgisinin artmasına ve fizik biliminin tanıtılmasına, temel bilimlerin gelişmesi ve teknoloji üretimindeki öneminin kamuoyuna anlatılmasına, kamuoyu oluşturmasına katkı yapanlar arasından fizikçi olmayan bir kişiye verilecek ödülün ismi TÜRK FİZİK DERNEĞİ BASIN ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ‘dür.

 

·2019 yılında alınan bir kararla, Türkiye İnovasyon Etkinlikleri ile toplumun özellikle gençlerin dikkatinin bilime, bilimsel araştırmaya çekilmesine katkı yapanlar arasından fizikçi olmayan bir kişiye verilecek ödülün ismi TÜRK FİZİK DERNEĞİ SANAYİCİ VE İŞ ADAMI ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ‘dür.

 

·2019 yılında alınan bir kararla, fizik biliminin de içinde olduğu temel bilimlerde yaşanan sorunlarının çözümü ve temel bilimlerin dolayısıyla fizik biliminin teknolojinin gelişmesi ve üretimindeki öneminin üst düzeydeki makamlara anlatılması yönünde ve ülkemizin inovasyon ve ArGe sinin gelişmesine ve dolayısıyla yüksek teknoloji ürün üretilmesine katkı yapanlar arasından Kamu görevlisi fizikçi olmayan bir kişiye verilecek ödülün ismi TÜRK FİZİK DERNEĞİ KAMU ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ‘dür.

 

·2019 yılında alınan bir kararla, yurt içinden ve yurt dışından bilimsel çalışmalarıyla örnek ve öncü olan bilim insanlarını genç fizikçilerle buluşturup bilimsel canlılık yaratarak ülkemizin uluslararası bilimsel platforma yükselmesine ve teknolojinin gelişmesine önemli katkı alanda sağlayanlar arasından Türk veya yabancı bir kişiye verilecek ödülün ismi TÜRK FİZİK DERNEĞİ ULUSLARARASI ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ‘dür.

 

·Türk Fizik Derneği Yönetim Kurulunca alınan bir karar ile, 2023 yılından başlayarak, eserleri, söylemleri ve eylemleri ile temel bilimler, fizik bilimine  dayalı bilim ve teknoloji okuryazarlığı konularında toplumsal farkındalığın oluşmasına ve toplumsal olaylara ve her türlü afetlere duyarlı bir sanatçıya TÜRK FİZİK DERNEĞİ SANATÇI ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ verilmesi kararlaştırılmıştır.

 

5-    2007 yılında elim uçak kazasında kaybettiğimiz rahmetli arkadaşımız Boğaziçi Üniversitesi Doktora öğrencisi Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan anısına verilen ismi TÜRK FİZİK DERNEĞİ 2022 YILI ÖZGEN BERKOL DOĞAN EN İYİ DENEYSEL POSTER BİLDİRİ ÖDÜLÜ’dür. 

 

2007 yılında elim uçak kazasında kaybettiğimiz rahmetli arkadaşımız Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Engin ABAT anısına verilen ismi TÜRK FİZİK DERNEĞİ 2022 YILI ENGİN ABAT EN İYİ KURAMSAL POSTER BİLDİRİ ÖDÜLÜ'dür.

 


Ödülü kazananlara, Türk Fizik Derneği tarafından plaket ve ödül belgesi verilecektir.



NOT: Başvurular 15 Haziran 2023 tarihine kadar Türk Fizik Derneği Sekreterine (Doç. Dr. Lidya SUSAM-İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Vezneciler Istanbul, lidyamon@istanbul.edu.tr) teslim edilen veya kargo/posta ile yollanan, gerekçeli başvuru yazısını, adayın özgeçmişini ve yayın listesini içeren başvuru dosyaları Türk Fizik Derneği Bilim Kurulu tarafından incelenip karara bağlanacaktır. Ödüller Türk Fizik Derneğinin 31 Ağustos - 4 Eylül 2023 tarihleri arasında Bodrum'da düzenleyeceği Türk Fizik Derneği 39. Uluslararası Fizik Kongresi’nin 31 Ağustos 2023 tarihinde saat 09:00 daki açılış töreninde sunulacaktır.

 

 

Prof. Dr. Baki AKKUŞ

Türk Fizik Derneği Başkanı